ویتامین d3
ویتامین d3
ویتامین D3 ,ویتامین D3 را کی بخوریم,ویتامین D3 در آزمایش خون,ویتامین D3 5000,ویتامین D3 و بارداری,ویتامین D3 1000,ویتامین D3 در چه غذاهایی است؟
توضیحاتی در مورد ویتامین D3
ویتامین دی (به انگلیسی: Vitamin D) را که کلسیفرول مینامند، یکی از ویتامینهای لازم برای بدن و از ویتامینهای محلول در چربی است، که به رشد و استحکام استخوانها از طریق کنترل تعادل کلسیم و فسفر کمک میکند. این ویتامین با ایجاد افزایش جذب فسفر و کلسیم از رودهها و کاهش دفع از کلیه به متابولیسم استخوانها کمک میکند و همچنین از طریق ترجمه ژنهای هسته سلول به رشد سلول کمک میکند. منبع اصلی دریافت این ویتامین بجز منابع گیاهی مثل غلات و حیوانی مثل ماهی ساردین، شیر و تخم مرغ، نور آفتاب است، بطوری که ۱۰ تا ۲۰ دقیقه ماندن در زیر نور آفتاب، نیاز روزانه بدن انسان به این ویتامین را تأمین میکند. کمبود این ویتامین همچنین باعث پوکی استخوان در کهنسالی میگردد.در این مطلب از سایت جسارت در مورد ویتامین D3 صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
کمبود ویتامین D3 و عوارض آن
کمبود ویتامین D3 باعث ایجاد مشکلات زیادی در بدن میشود. شما میتوانید این ویتامین را از مواد غذایی و همچنین نور خورشید دریافت کنید. ویتامین D3 با نام کلسیفرول هم شناخته میشود. این ویتامین بهعنوان مکملی برای سلامت عمومی بدن و همچنین درمان بیماری پوکی استخوان شناخته میشود. از خواص ویتامین D3 میتوان برای درمان بیماریهای کمکاری غدد پاراتیروئید و ثبات سطح ph خون نیز استفاده کرد.
دریافت ویتامین دی و کلسیم
دریافت ویتامین دی و کلسیم باعث افزایش قدرت و هماهنگی عضلات در افراد کهنسال میشود. همچنین ویتامین دی باعث پیشگیری از بروز بیماریهایی مانند راشیتیسم در کودکان، استئومالاسی در بزرگسالان و پوکی استخوان در کهنسالی میشود. همچنین این ویتامین به رشد و استحکام استخوانها و رشد سلولها کمک زیادی میکند. نیاز روزانه برای این ویتامین برای هر فرد بالغ ۱۰ میکروگرم یا حداکثر ۲۰۰۰ واحد در روز میباشد. در دوران کودکی و پیری این میزان بالاتر است. همچنین مصرف ویتامین دی در سلامت مغز و جلوگیری از آلزایمر مؤثر است
ویتامین D3 و نرمی استخوان
از گذشته تا کنون، دانشمندان کمبود ویتامین D3 را با راشیتیسم (نرمی استخوان) که عموما کودکان را درگیر میکند، مرتبط دانستهاند. با اینکه بزرگسالانی که دچار کمبود این ویتامین هستنند، به راشیتیسم مبتلا نمیشوند، اما استخوانهای آنها نیز شروع به نرم شدن میکند که به این شرایط پوکی استخوان میگویند. افرادی که به بیماریهای گوارشی همچون سلیاک، بیماری های کبدی یا بیماری کرون دچارند، اغلب از کمبود ویتامین D3 رنج میبرند. نور خورشید منبعی طبیعی برای جذب این ویتامین است و افرادی که بهندرت از خانه بیرون میروند بهاحتمال زیاد دچار کمبود ویتامین D3 هستند.
عوارض کمبود ویتامین دی
شیوع کمبود ویتامین دی به خصوص در زنان و کودکان ایرانی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد است. از عوارض مصرف کم این ویتامین در دوران کودکی بیماری راشیتیسم است که به علت کمبود کلسیم و فسفر در زمان رشد استخوانها، استخوانهای فرد دارای املاح کمی خواهد بود و نخواهد توانست وزن فرد را تحمل کند و در نتیجه انحنا خواهد یافت. عوارض دیگر آن بزرگی جمجمه، زائدههای دکمه مانند بر روی ستون فقرات و برجستگی سینه میباشد. همچنین مچ دست و پا پهن میشود که توسط رادیوگرافی قابل تشخیص است. در دوران بزرگسالی کمبود این ویتامین در بدن باعث بوجود آمدن بیماری استئومالاسی میشود. این بیماری به این شکل است که با کاهش تراکم استخوانی دردهای شدیدی در قسمت پا و کمر احساس میشود و همچنین استخوانها بلند به راحتی شکسته میشوند. اگر فرد در این دوران شروع به دریافت ویتامین دی کند، این عارضه رفع میشود. در دوران کهنسالی کمبود این ویتامین باعث بروز بیماری پوکی استخوان به ویژه در زنان میشود. عامل اصلی تأثیرگذار تغییرات هورمونی در بدن است. اما در این دوران این بیماری میزان ویتامین دی در بدن کاهش مییابد ولی دریافت این ویتامین در دوران بیماری کمک چندانی به بهبود آن نمیکند، بلکه برای پیشگیری از این بیماری باید از دوران جوانی کلسیم و فسفر همراه با ویتامین دی مصرف شود. همچنین کمبود این ویتامین در بدن باعث عوارضی چون دیر دندان درآوردن و دیر نشستن و دیر راه افتادن در کودکان، همچنین نافرم شدن لگن که این بیماری در دخترها باعث تنگی لگن شده و به ناچار باید از طریق سزارین زایمان کنند. همچنین کمبود این ویتامین باعث افزایش احتمال ابتلاء به سرطان سینه یا پروستات میشود. کمبود این ویتامین باعث میشود که دستگاه ایمنی بدن ضعیف شده و باعث میشود فرد مبتلا به سرطان و دیابت و حتی عفونت بگردد.
مصرف ویتامین D3 در بارداری
هنوز مشخص نیست که آیا ویتامین D3 به جنین آسیب میرساند یا نه. اگر باردار هستید یا در مرحلهی شیردهی بهسر میبرید، حتما پیش از مصرف این ویتامین با پزشک خود مشورت کنید. این ویتامین وارد شیر شما میشود، به همین دلیل برای مادران شیرده توصیه نمیشود
ویتامین D3 و پوست تیره
هرچه پوست تیرهتری داشته باشید، برای جذب ویتامین D3 از خورشید به نور بیشتری نیاز دارید؛ چرا که ملانین موجود در بخشهای تیرهتر پوست، جذب این ویتامین را به تأخیر میاندازد. برخی تحقیقات نشان میدهند که جذب نور خورشید، میزان جذب این ویتامین را تحتشعاع قرار میدهد. بسیاری از کارشناسان توصیه میکنند که بین ساعات ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر از بدن خود دربرابر نور خورشید محافظت کنید، اما تحقیقات نشان میدهند که بدن در این ساعات ویتامین D3 را بهتر جذب میکند.
مصرف ویتامین D3
این ویتامین در دُزهای ۴۰۰ و ۱۰۰۰ در دسترس است. شما میتوانید از قرصهایی که ترکیبی از ویتامین D3 و کلسیم هستند، استفاده کنید. مصرف بیش از ۴۰۰۰ واحد درطول روز بدون اجازهی پزشک مجاز نیست. بهطور کلی، بهتر است ویتامین D را همراه با غذا مصرف کنید. البته اگر پزشکتان مصرف ویتامین را تجویز کرده است، حتما با او مشورت کنید. اگر به پوکی استخوان مبتلا هستید و بیش از ۵۰ سال سن دارید، باید روزانه بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ واحد از ویتامین D را بههمراه کلسیم مصرف کنید. اگر ویتامین D را بهخاطر کمکاری غدد پاراتیروئید مصرف میکنید، درمورد میزان مصرف آن با پزشک مشورت کنید. ممکن است که پزشک برای درمان راشیتیسم کودکان، مصرف ۱۲,۰۰۰ تا ۵۰۰,۰۰۰ واحد (۰٫۳ تا ۱۲٫۵ میلیگرم در روز) از این ویتامین را توصیه کند.
ویتامین D3 و D2
دو نوع ویتامین D داریم: ویتامین D2 و D3. ویتامین D3 بهصورت طبیعی و درهنگام قرار گرفتن در معرض خورشید، تولید میشود. با اینکه اختلاف نظرهایی درمورد این موضوع وجود دارد، اما اکثر متخصصان بر این باورند که بهترین فرم مکمل ویتامین D، ویتامین D۳ است. ویتامین D3 طبیعیتر و راحتتر جذب بدن میشود. از آنجا که بدن مانع ورود بیشازحد ویتامین D3 به جریان خون میشود، مصرف آن نسبت به ویتامین D2 از ایمنی بیشتری برخوردار است.
ویتامین D3 چیست
با وجود اینکه هر دو نوع ویتامین دی برای بدن لازم است، دی ۳ به عنوان منبع با کیفیت ویتامین دی شناخته میشود و برای سلامت بدن اهمیت بیشتری دارد. از آنجایی که منبع این نوع ویتامین در جانوران وجود دارد، برای افراد گیاهخوار و وگان تأمین سطح مورد نیازشان از طریق رژیم غذایی دچار مشکل میشود. ویژگیهای شخصی و خصوصیات بیولوژیکی افراد مختلف با هم متفاوت است و میزان ویتامین دی بدن در افراد مختلف به زمان سال، شغل و میزان حضور در فضای بسته و باز، نوع پوشش و همچنین نوع پوست بستگی دارد. اگر میخواهید میزان دقیق ویتامین دی بدن خود را بدانید، از طریق آزمایش خون و تست ویتامین d3میتوانید از آن مطلع شوید و سپس در صورت لزوم و تحت نظر پزشک، برای مصرف قرصهای ویتامین دی و یا مصرف مواد غذایی مربوطه اقدام کنید. ویتامین دی ۳ از نظر شیمیایی در دسته استروئیدهای دارای حلقه کربنی باز قرار میگیرد ولی به طور کلی آن را نوع طبیعی ویتامین دی میشناسند که از باقی انواع ویتامین دی، به طور زیستی قابل دسترستر است. ویتامین د ۳ به طور طبیعی از ۷-دی هیدروکلسترول که در لایه اپیدرم پوست یافت شده است، به دست میآید. زمانی که بدن در معرض اشعه ماورای بنفش خورشید قرار میگیرد، نوعی واکنش چرخه الکترونی برانگیخته میشود و در نتیجه آن ۷-دی هیدروکلسترول به ویتامین دی ۳ تبدیل میشود.
ویتامین D3 و آکنه
اختلاف نظرهایی درمورد تأثیر این ویتامین در درمان آکنه وجود دارد. عدهای باور دارند که کمبود نور خورشید میتواند باعث افزایش آکنه شود. آنها برای اثبات نظریهی خود به بدتر شدن جوشها درطول زمستان و بهبود آنها درطول تابستان اشاره میکنند. بااینحال، هنوز هیچیک از بررسیهای علمی، تأثیر ویتامین D3 در درمان آکنه را اثبات نکردهاند. البته به نظر میرسد که استفاده از مکملهای حاوی ویتامین D یا استفاده از روغنهای حاوی این ویتامین، باعث کاهش اثرات جای جوشها میشود.
ویتامین D3 و نشانه کمبود آن
بارزترین نشانههای کمبود ویتامین D3 احساس ناراحتی در استخوانها و ضعف ماهیچه است. عوارض کمبود ویتامین D3 در کودکان به شکل آسم و تنگی نفس و در افراد پیر به شکل کم شدن عملکرد شناختی خود را بروز میدهد. رژیمهای سخت گیاهخواری و یا خام خواری، یکی از رایجترین دلایل کاهش ویتامین دی۳ است به این دلیل که چربی حیوانی که در لبنیات به میزان کافی وجود دارد، یکی از منابع خوب ویتامین دی محسوب میشود. همچنین در صورتی که کمتر در نور خورشید قرار دارید، ساعات بیشتری از روز را در فضای بسته سپری میکنید و یا شهر زندگیتان اغلب ابری و بارانی است، ممکن است دچار کمبود ویتامین D3 باشید.
ویتامین D3 و وزن
تحقیقات اخیر نشان میدهند افرادی که سطح ویتامین D بالاتری دارند، دارای اضافه وزن بیشتری هستند. از آنجا که ویتامین D دارای ترکیبات چربی است، تمایل دارد که در بافتهای چربی بدن ذخیره شود؛ پس هرچه چربی بیشتری داشته باشید، ویتامین D بیشتری ذخیره میکنید. اگر وزنتان پایین است، احتمالا از کمبود ویتامین D هم رنج میبرید، چرا که بافتهای چربی کمتری دارید.
ویتامین D3 و منابع آن
همانطور که گفته شد ویتامین دی ۳ از منابع حیوانی تأمین میشود، پس انتظار نداشته باشید که بتوان آن را در میوه و سبزیجات بیابید. تخم مرغ، شیر، جگر گوسفند، ماهیهایی مانند سالمون، ساردین و شاه ماهی از منابع اصلی ویتامین دی ۳ هستند. گفته میشود غذا و میوههایی که در معرض نور آفتاب خشک میشوند هم مفید هستند ولی تأثیر آنها کاملاً اثبات نشده است.
عوارض کمبود ویتامین D3 در کودکی و بزرگسالی
در جنینی و نوزادی: نرمی استخوان بزرگی جمجمه بزرگ شدن مچ دست وپا تغییر شکل مهره ها به زایده های دکمه ای شکل و بزرگ شدن قفسه سینه افزایش بیماری بیش فعالی کودکان یا هایپر اکتیو در بزرگسالی: پوکی استخوان استئومالی که با کاهش تراکم استخوان همراه بوده و ایجاد دردهای شدید وشکستگی می نماید. افزایش سرطان سینه افزایش سرطان پروستات افزایش دیابت کاهش سیستم ایمنی افزایش عفونت ها افزایش بیماری ام اس افزایش بیماری روماتویید و سایر بیماریهایی که بدن علیه خود اقدام سرکوب کننده انجام می دهد برخی بیماریهای مغز واعصاب
منابع ویتامین دی
آفتاب: تابش پرتو فرابنفش به پوست انسان باعث میشود که مادهای به نام دهیدروکلسترول با طی مراحلی در بدن در کلیه به ویتامین دی تبدیل شود. افراد با پوست روشنتر نسبت به تیرهترها میتوانند در مدت کمتری که زیر آفتاب ماندهاند نیاز خود به این ویتامین را تأمین کنند تقریباً تمام ویتامین دی مورد نیاز یک فرد، در مکانی که هوای آفتابی دارد از این طریق ساخته میشود. منابع گیاهی: غلات و برخی سبزیجات و میوهجات. منابع حیوانی: کره، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ، خامه، جگر، ماهی ساردین حاوی مقادیر زیادی از این نوع ویتامین هستند. دریافت این ویتامین به صورت مصنوعی مثل کپسول و آمپول.
مطالب مرتبط :
نحوه مصرف ویتامین b12 خوراکی برای لاغری و فشار خون
عوارض و خواص و بهترین زمان مصرف ویتامین b1 چیست
زمان مصرف و علائم کمبود ویتامین ب برای ریزش مو چیست
خواص و زمان مصرف ویتامین ای برای چاقی صورت چیست
مصرف ویتامین سی جوشان و جویدنی برای پوست و بدنسازی
- ۹۷/۱۰/۰۸